Engage NY Eureka Math 6th Grade Module 1 Lesson 26 Answer Key
Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 26 Example Answer Key
Example 1.
 Five of the 25 girls on Alden Middle School’s soccer team are seventh-grade students. Find the percentage of seventh graders on the team. Show two different ways of solving for the answer. One of the methods must include a diagram or picture model.
 Answer:
 
Method 2:
 \(\frac{5}{25}=\frac{1}{5}=\frac{20}{100}\) = 20%
Example 2.
 Of the 25 girls on the Alden Middle School soccer team, 40% also play on a travel team. How many of the girls on the middle school team also play on a travel team?
 Answer:
 One method: 40% = \(\frac{40}{100}=\frac{10}{25}\). Therefore, 10 of the 25 girls are also on the travel team.
 Another method: Use of tape diagram shown below.
 
 10 of the girls also play on a travel team.
Example 3
 The Alden Middle School girls’ soccer team won 80% of its games this season. If the team won 12 games, how many names did it play? Solve the problem using at least two different methods.
 Answer:
 Method 1:
 80% = \(\frac{80}{100}=\frac{8}{10}=\frac{4}{5}\)
 \(\frac{4 \times 3 \rightarrow}{5 \times 3 \rightarrow}=\frac{12}{15}\)
 15 total games
Method 2:
 
 The girls played a total of 15 games.
Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 26 Exercise Answer Key
Exercise 1.
 There are 60 animal exhibits at the local zoo. What percent of the zoo’s exhibits does each animal class represent?
 
 Answer:
 
Exercise 2.
 A sweater is regularly $32. It is 25% off the original price this week.
 a. Would the amount the shopper saved be considered the part, whole, or percent?
 Answer:
 It would be the part because the $32 is the whole amount of the sweater, and we want to know the part that was saved.
b. How much would a shopper save by buying the sweater this week? Show two methods for finding your answer.
 Answer:
 Method 1:
 25% = \(\frac{25}{100}=\frac{1}{4}\)
 32 × \(\frac{1}{4}\) = $8 saved
Method 2:
 
 The shopper would save $8.
Exercise 3.
 A pair of jeans was 30% off the original price. The sale resulted in a $24 discount.
 a. Is the original price of the jeans considered the whole, part, or percent?
 Answer:
 The original price is the whole.
b. What was the original cost of the jeans before the sale? Show two methods for finding your answer.
 Answer:
 Method 1:
 30% = \(\frac{30}{100}=\frac{3}{10}\)
 \(\frac{3 \times 8}{10 \times 8}=\frac{24}{80}\)
 The original cost was $80.
Method 2:
 
Exercise 4.
 Purchasing a TV that is 20% off will save $180.
 a. Name the different parts with the words: PART, WHOLE, PERCENT.
 
 Answer:
 
b. What was the original price of the TV? Show two methods for finding your answer.
 Answer:
 Method 1:
 
Method 2:
 20% = \(\frac{20}{100}\)
 \(\frac{20 \times 9}{100 \times 9}=\frac{180}{900}\)
 The original price was $900.
Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 26 Problem Set Answer Key
Question 1.
 What is 15% of 60? Create a model to prove your answer.
 Answer:
 9
Question 2.
 If 40% of a number is 56, what was the original number?
 Answer:
 140
Question 3.
 In a 10 × 10 grid that represents 800, one square represents _____________ .
 Answer:
 In a 10 × 10 grid that represents 800, one square represents    8    .
Use the grids below to represent 17% and 83% of 800.
 
 Answer:
 
17% of 800 is _____________ .               83% of 800 is _____________ .
 Answer:
 17% of 800 is    136    .                       83% of 800 is   664    .
Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 26 Exit Ticket Answer Key
Question 1.
 Find 40% of 60 using two different strategies, one of which must include a pictorial model or diagram.
 Answer:
 40% of 60 40% = \(\frac{40}{100}=\frac{4}{10}=\frac{24}{60}\) 40% of 60 is 24
 
Question 2.
 15% of an amount is 30. Calculate the whole amount using two different strategies, one of which must include a pictorial model.
 Answer:
 15% = \(\frac{15}{100}=\frac{30}{200}\)
 The whole quantity is 200
 