# Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 11 Answer Key

## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 Lesson 11 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 11 Problem Set Answer Key

Question 1.
The total weight in grams of a can of tomatoes and a jar of baby food is shown to the right.
a. The jar of baby food weighs 113 grams. How much does the can of tomatoes weigh?  Explanation:
The total weight in grams of a can of tomatoes and a jar of baby food is 671g and 113g.To find the weight of the can of tomatoes, subtract 113 from 671.
671-113=558g.
The weight of the can of tomatoes is 558g.

b. How much more does the can of tomatoes weigh than the jar of baby food? Explanation:
The weight of the can of tomatoes is 558g.
A jar of baby food is 113g
So, subtract 113 from 558
558-113=445
Therefore, 445g more does can of tomatoes weigh than the jar of baby food.

Question 2.
The weight of a pen in grams is shown to the right.
a. What is the total weight of 10 pens?

As shown in the picture the weight of pen is 6g.
If 1 pen is 6 grams then the weight of 10 pens is 6 x 10=60g
Therefore the total weight of 10 pens is 60grams.

b. An empty box weighs 82 grams. What is the total weight of a box of 10 pens?  Explanation:
As we know from the above sum the weight of 10 pens is 60g and an empty box weighs 82 grams then the total weight will be 60+82=142grams.

Question 3.
The total weight of an apple, lemon, and banana in grams is shown to the right.
a. If the apple and lemon together weigh 317 grams, what is the weight of the banana?  Explanation:
The total weight of an apple, lemon, and banana in grams is 508g and the apple and lemon together weigh 317 grams.
The weight of the banana is 508-317g=191g
Therefore, the weight of the banana is 191grams.

b. If we know the lemon weighs 68 grams less than the banana, how much does the lemon weigh? Explanation:
The weight of the banana is 191grams
If we know the lemon weighs 68 grams less than the banana, then the weight of lemon will be 191-68=123g
Therefore, the lemon weighs 123g.

c. What is the weight of the apple? Explanation:
If the apple and lemon together weigh 317 grams, the lemon weighs 123g then the weight of only apple will be 317-123=194g
Therefore, the weight of the apple is 194grams.

Question 4.
A frozen turkey weighs about 5 kilograms. The chef orders 45 kilograms of turkey. Use a tape diagram to find about how many frozen turkeys he orders. Explanation:
A frozen turkey weighs about 5 kilograms, the chef orders 45 kilograms of turkey.
If each turkey weighs 5 grams then divide 45 by 5.
45/5=9
Therefore, 9 frozen turkeys the chef orders.

Question 5.
A recipe requires 300 milliliters of milk. Sara decides to triple the recipe for dinner. How many milliliters of milk does she need to cook dinner? Explanation:
A recipe requires 300 milliliters of milk.If Sara decides to triple the recipe for dinner add 300ml+300ml+300ml=900ml
Therefore, 900milliliters of milk does she need to cook dinner.

Question 6.
Marian pours a full container of water equally into buckets. Each bucket has a capacity of 4 liters. After filling 3 buckets, she still has 2 liters left in her container. What is the capacity of her container? Explanation:
Marian pours a full container of water equally into buckets.If each bucket has a capacity of 4 liters and  after filling 3 buckets, if she still has 2 liters left in her container then multiply 4L with 3 buckets
4 x 3=12.
Then add the 2L of water left to 12L
12+2=14L
Therefore, the capacity of her container is 14Liters.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 11 Exit Ticket Answer Key

The capacities of three cups are shown below. a. Find the total capacity of the three cups. Explanation:
The capacities of three cups are  Cup A 160ml, Cup B 280ml and Cup C 237ml
To find the total capacity of the three cups add 160+280+237=677ml
Therefore, the total capacity of the three cups is 677ml.

b. Bill drinks exactly half of Cup B. How many milliliters are left in Cup B?

The capacity of Cup B is 280ml, if Bill drinks exactly half of Cup B then the drink left in the cup is half.
280/2=140
Therefore, 140 milliliters are left in Cup B.

c. Anna drinks 3 cups of tea from Cup A. How much tea does she drink in total?

### Explanation:
Anna drinks 3 cups of tea from Cup A.
Therefore, 480ml of tea Anna  drinks in total.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 11 Homework Answer Key

Question 1.
Karina goes on a hike. She brings a notebook, a pencil, and a camera. The weight of each item is shown in the chart. What is the total weight of all three items?

 Item Weight Notebook 312 g Pencil 10 g Camera 365 g

The total weight is __________ grams. Explanation:
Karina goes on a hike. She brings a notebook, a pencil, and a camera.
The weight of notebook is 312g, pencil is 10g and camera is 365g.
Therefore, the total weight of all three items is 687grams.

Question 2.
Together a horse and its rider weigh 729 kilograms. The horse weighs 625 kilograms. How much does the rider weigh?
The rider weighs __________ kilograms. Explanation:
Together a horse and its rider weigh 729 kilograms. The horse weighs 625 kilograms.
Subtract the weight of horse from the total to find the weight of the rider
729-625=104
Therefore, The rider weighs 104 kilograms

Question 3.
Theresa’s soccer team fills up 6 water coolers before the game. Each water cooler holds 9 liters of water. How many liters of water do they fill? Explanation:
Theresa’s soccer team fills up 6 water coolers before the game. Each water cooler holds 9 liters of water
If each cooler holds 9L and soccer team fills 6 colers, to find the total number of liters of water the filled,
multiply 9 by 6=9 x 6=54
Therefore, liters of water they filled is 54.

Question 4.
Dwight purchased 48 kilograms of fertilizer for his vegetable garden. He needs 6 kilograms of fertilizer for each bed of vegetables. How many beds of vegetables can he fertilize? Explanation:
Dwight purchased 48 kilograms of fertilizer for his vegetable garden.
If he needs 6 kilograms of fertilizer for each bed of vegetables,
To find the number beds of vegetables he can fertilize divide 48 by 6
48/6=8
Therefore, 8 beds of vegetables he can fertilize.

Question 5.
Nancy bakes 7 cakes for the school bake sale. Each cake requires 5 milliliters of oil. How many milliliters of oil does she use? 