## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 21 Answer Key

Eureka Math Grade 3 Module 1 Answer Key

### Engage NY Math Grade 3 Module 1 Lesson 21 Pattern Sheet Answer Key

Multiply.

multiply by 5 (1–5)

Explanation :

Multiplied the given numbers and wrote respectively.

### Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 21 Problem Set Answer Key

Question 1.

Jason earns $6 per week for doing all his chores.

On the fifth week, he forgets to take out the trash,

so he only earns $4. Write and solve an equation to show

how much Jason earns in 5 weeks.

Jason earns ___$28__________.

Jason earns $28 in 5 weeks,

Explanation:

Given Jason earns $6 per week for doing all his chores.

On the fifth week, he forgets to take out the trash,

so he only earns $4. Equation of Jason’s earnings is

$6 +$6 + $6 +$6 + $4 = $28 is Jason earnings in 5 weeks.

Question 2.

Miss Lianto orders 4 packs of 7 markers. After passing out

1 marker to each student in her class, she has 6 left.

Label the tape diagram to find how many students are in Miss Lianto’s class.

There are __22__ students in Miss Lianto’s class.

There are __22__ students in Miss Lianto’s class.

Explanation:

Given Miss Lianto orders 4 packs of 7 markers. After passing out

1 marker to each student in her class, she has 6 left.

Labeled the tape diagram to show how many students

are in Miss Lianto’s class as

4 packs of 7 markers means number of markers are

7 X 4 = 28 or 7 + 7 + 7 + 7 = 28,

Each student got 1 marker in her class and 6 left,

means number of students in Miss Lianto’s class are

28 – 6 = 22 students as labeled in the tape diagram.

Therefore, there are 22 students in Miss Lianto’s class.

Question 3.

Orlando buys a box of 18 fruit snacks. Each box comes with

an equal number of strawberry-, cherry-, and grape-flavored snacks.

He eats all of the grape-flavored snacks. Draw and label a tape

diagram to find how many fruit snacks he has left.

Fruit snacks Orlando left are 12,

Explanation:

Given Orlando buys a box of 18 fruit snacks. Each box comes with

an equal number of strawberry-, cherry-, and grape-flavored snacks,

Orlando eats all of the grape-flavored snacks.

Drawn and labeled a tape

diagram to show how many fruit snacks Orlando has left are

Total fruit snacks 18, equal number of 3 fruit flavored snacks,

So each flavor is 18 ÷ 3 = 6 each, Now Orlando ate all of the grape –

flavored snacks, So fruit snacks Orlando has left are 18 – 6 = 12.

Therefore, Orlando has left 12 fruit snacks.

Question 4.

Eudora buys 21 meters of ribbon. She cuts the ribbon so that each

piece measures 3 meters in length.

a. How many pieces of ribbon does she have?

b. If Eudora needs a total of 12 pieces of the shorter ribbon,

how many more pieces of the shorter ribbon does she need?

a. Eudora has 7 pieces of ribbon,

Explanation:

Given Eudora buys 21 meters of ribbon. She cuts the ribbon

so that each piece measures 3 meters in length,

So number of pieces of ribbon she has is 21 ÷ 3 = 7 pieces of

ribbon.

b. Eudora needs more 5 pieces of the shorter ribbon,

Explanation:

If Eudora needs a total of 12 pieces of the shorter ribbon,

She needs more pieces of the shorter ribbon as 12 – 7 = 5 pieces.

### Engage NY Math 3rd Grade Module 1 Lesson 21 Exit Ticket Answer Key

Ms. Egeregor buys 27 books for her classroom library.

She buys an equal number of fiction, nonfiction, and poetry books.

She shelves all of the poetry books first. Draw and label a tape diagram

to show how many books Ms. Egeregor has left to shelve.

Ms. Egeregor has left with 18 more books to shelve,

Explanation:

Given Ms. Egeregor buys 27 books for her classroom library.

She buys an equal number of fiction, nonfiction, and poetry books.

So each numbers of books are 27 ÷ 3 = 9,

9 books of fiction, 9 books of nonfiction and 9 books of poetry.

She shelves all of the poetry books first.

Drawn and labeled a tape diagram

to show number of books Ms. Egeregor has left to shelve is

27 – 9 = 18 more books.

### Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 21 Homework Answer Key

Question 1.

Tina eats 8 crackers for a snack each day at school.

On Friday, she drops 3 and only eats 5. Write and solve

an equation to show the total number of crackers Tina eats during the week.

Tina eats ____37______ crackers.

Tina eats 37 crackers during the week,

Explanation:

Given Tina eats 8 crackers for a snack each day at school.

On Friday, she drops 3 and only eats 5. So Wrote and solved

an equation to show the total number of crackers Tina

ate during the week is 8 + 8 + 8 + 8 + 5 = 37 crackers.

Question 2.

Ballio has a reading goal. He checks 3 boxes of 9 books

out from the library. After finishing them, he realizes that

he beat his goal by 4 books! Label the tape diagrams to find

Ballio’s reading goal.

Ballio’s goal is to read ___23____ books.

Explanation :

Given Ballio has a reading goal. He checks 3 boxes of 9 books

out from the library. 3 X 9 = 27 books,

After finishing them, he realizes that he beat his goal by 4 books!

So his goal was 27 – 4 = 23 books,

Labeled the tape diagrams to show Ballio’s reading goal as 23 books.

Question 3.

Mr. Nguyen plants 24 trees around the neighborhood pond.

He plants equal numbers of maple, pine, spruce, and birch trees.

He waters the spruce and birch trees before it gets dark.

How many trees does Mr. Nguyen still need to water?

Draw and label a tape diagram.

Mr. Nguyen still needs to water 12 trees,

Explanation:

Given Mr. Nguyen plants 24 trees around the neighborhood pond.

He plants equal numbers of maple, pine, spruce, and birch trees.

So each numbers of trees are 24 ÷ 4 = 6 trees,

He waters the spruce and birch trees before it gets dark.

So number of more trees Mr. Nguyen still need to water is

24 – 12 = 12 trees.

Drawn and labeled a tape diagram to show Mr. Nguyen

still needs to water 12 trees.

Question 4.

Anna buys 24 seeds and plants 3 in each pot. She has 5 pots.

How many more pots does Anna need to plant all of her seeds?

Anna needs 3 more pots to plant all of her seeds.

Explanation:

Given Anna buys 24 seeds and plants 3 in each pot. She has 5 pots.

So she planted 5 X 3 = 15 seeds, Seeds left are 24 – 15 = 9 seeds,

As each pot she can plant 3 seeds she needs pots for 9 seeds as 9 ÷ 3 = 3,

Therefore, number of more pots Anna need to plant all of her seeds

are 3 pots.