The interesting topic of mathematics is Time. Measurement of the time requires some specifications and units. Know the different units of time and various circumstances it is used in. Follow the terminology used in time and know the solved examples involving time. Check the below sections to know the details like units of time conversion chart, mathematical conversions, terminology, formulae, etc.

## How to Convert Units of Time?

To convert a unit of time, we can use the factor of conversions. The conversion for a unit of time can be done by using division or multiplication. With the help of the conversion factor, simplification will be easier. The most used equation while converting units of time is

**S * C = E**

where S is considered as the starting value, C is considered as the conversion factor and E is desired as the converted solution.

### Time – Definition

Time is considered as the continuous existence progress in the past, present, and also future. With the help of the unit of time, one can easily measure the existence of the event present. The most commonly used time units are:

- Hour
- Minute
- Second

#### Popular Time Measurement Units

The most commonly used units of time include hour, minute, week, day, year, and month. In consideration of long durations of time, year multiples are also used for a certain time frame. A decade is equal to 10 years, the century is equal to 100 years, the millennium is equal to 1,000 years and a mega-annum is equal to 1,000,000 years.

**Units of Time**

Units of Time | |
---|---|

Year | 31,557,600 seconds or 365 days |

Month | 2,419,200-2,678.400 seconds or 28-31 days |

Week | 604,800 seconds or 7 days |

Day | 86,400 seconds or 24 hours |

Hour | 3,600 seconds or 60 minutes |

Minute | 60 seconds |

### How to Convert Units of Time?

Follow the simple steps to change between one unit of time to another. They are in the following fashion

**Step 1:** In the first step, identify the units that are used in the problem.

**Step 2:** Find and determine the relationship between the given units.

**Step 3:** Check and determine the fraction form (the conversion factor). The denominator value must have the same unit as the given original measurement.

**Step 4:** Multiply the given original measurement with the conversion factor.

### Time Unit Conversion Table

Convert From | Century | Decade | Year |
---|---|---|---|

1 century = | 1 | 10 | 100 yr |

1 decade = | 0.1 | 1 | 10 yr |

1 year = | 0.01 | 0.1 | 1 yr |

1 month = | 0.000833 | 0.008333 | 0.083333 yr |

1 week = | 0.000192 | 0.001917 | 0.019165 yr |

1 day = | 0.000027379 | 0.000274 | 0.002738 yr |

1 hour = | 0.0000011408 | 0.000011408 | 0.000114 yr |

1 minute = | 0.000000019013 | 0.00000019013 | 0.0000019013 yr |

1 second = | 0.00000000031689 | 0.0000000031689 | 0.000000031689 yr |

1 millisecond = | 0.00000000000031689 | 0.0000000000031689 | 0.000000000031689 yr |

1 microsecond = | 0.00000000000000031689 | 0.0000000000000031689 | 0.000000000000031689 yr |

### Relationship Between Units of Time

Conversion | Rule | Example |
---|---|---|

Days into Hours | 1 day is equal to 24 hours | 7 days = 7 * 24 = 168 hours |

Days and hours into hours | First of all, convert days into hours by multiplying the days by 24 and then add no of hours to it | 7 days 9 hours
7 days + 9 hours (7 * 24) + 9 hours 168 hours + 9 hours 177 hours |

Hours into Minutes | 1 hour = 60 minutes | 4 hours = 4 * 60 = 240 minutes |

Hours and Minutes into Minutes | First of all, convert hours into minutes by multiplying the number of hours by 60 and then add minutes to hours | 7 hours 45 minutes
7 hours + 45 minutes (7 * 60) + 45 minutes 420 + 45 465 minutes |

Minutes into seconds | 1 minute = 60 seconds | 25 minutes = 25 * 60 = 1500 seconds |

Also, Check:

### How to Solve Unit Conversion Problems?

**Step 1: **Read the problem carefully and write down any key points

**Step 2:** Highlight or underline the main question

**Step 3:** Make a plan, write out exactly what needs to be done in order to obtain the solution.

**Step 4:** Proceed by using the mathematical operations necessary as described in Step 3

**Step 5:** Check your answer

### Time Measurement Examples

**Problem 1:**

Convert 4 hours into seconds?

**Solution:**

As we have to convert 4 hours into seconds, first convert 4 hours into minutes and then to seconds

**“Hours into Minutes”**

To convert hours into minutes, multiply with 60

Therefore 4 hours = 4 * 60 = 240 minutes

**“Minutes into Seconds”**

To convert minutes into seconds, multiply with 60

Therefore, 240 minutes = 240 * 60 = 14400 seconds

Thus, 4 hours in seconds = 14400 seconds

**Problem 2:**

Convert 3 hours 10 minutes into seconds?

**Solution:**

As we have to convert 3 hours 10 minutes into seconds, first convert 3 hours into minutes and then add that to 10 minutes and later convert that to seconds

**“Hours to Minutes”**

To convert hours into minutes, multiply with 60

Therefore 3 hours = 3 * 60 = 180 minutes

Now, add 180 minutes to 10 minutes

Thus, minutes = 190 minutes

**“Minutes into Seconds”**

1 min = 60 seconds

Therefore, 190 * 60 = 11,400 seconds

Thus, 3 hours 10 mins = 11,400 seconds

**Problem 3:**

Calgrand’s juice can produce 500 gallons of apple juice in quart-sized containers for $750. If they can sell the apple juice for $3.25 per quart, how much will they earn by selling all 500 gallons?

**Solution:**

As given in the question,

Amount of apple juice = 500 gallons

Amount of quart-sized containers = $750

Amount of juice per quart = $3.25

Let x be the no of quarts sold

Profits = Revenue – Cost

$3.25 * x

500 gallons * (4 quarts/ 1 gallon) = 2000 quarts

2000 * 3.25 = 650000

$6500 – $750 = $5750

Amount of money they earn by selling all 500 gallons = $5750

Therefore, the final amount of money they earn = $5750

**Problem 4:**

John went on vacation and left her dog at a kennel. The kennel charges $13 per hour. If John left his dog there for $9.25 days, how much was his bill?

**Solution:**

As given in the question,

Amount of kennel per hour = $13

No of days = $9.25

To convert the days into hours, multiply it with 24

9.25 * 24hours/1day = 22200

To find the amount of bill = x * cost per hour

222 * 13 = 2886

Therefore, John bill was $2886

**Problem 5:**

A top drug company has just invented a new colon drug. They can produce 1 millimeter for $7.35. How much will it cost them to produce 2 kilolitres of this colon drug?

**Solution:**

As given in the question,

Amount to invent a new colon drug = $7.35

To produce 2 kilolitres of the colon drug

2 kilolitres = 2,000,000 millilitres

For 1 millimeter = 7.35 * 2,000,000 = 1470000000

Therefore, it will cost $14.7 to produce 2 kilolitres of the colon drug.

Thus, the final solution is $14.7