Worksheet on Decimal Word Problems will help the students to explore their knowledge of decimal word problems. Solve all the problems to learn the depth concept of Decimal Word Problems. Know the definition, properties, different operations performed on decimals by visiting our website. We have given the complete decimal concepts along with examples. Check out the Decimal Word Problems Worksheet and know the various strategies to solve problems in an easy way.

Also, Read:

## What are Decimals?

The decimal is a number that has the whole number and the fractional part separated by a decimal point. The point between the whole number and fractions part is known as the decimal point. For example, 24.9 is the decimal number where 24 is a whole number and 9 is the fractional part after the decimal. We have included addition, subtraction, multiplication, and division decimal word problems below.

### Word Problems on Decimals

Have a look at all the problems given below and get a grip on all types of problems on decimals.

1. Anshika scored 521 marks out of 600 in the final examination. How many marks did she lose?

## Solution:

Given that Anshika scored 521 marks out of 600 in the final examination.

So, the total marks are 600.

She scored 521 marks.

To get the marks she loses in an examination, we have to subtract 521 marks from 600.

Now, subtract 521 from 600.

600 – 521 = 79 marks.

Anshika lost 79 marks in the final examination.

2. Arun had 0.24 liters of cold drink. Kiran had 0.68 liters more cold drink. How much cold drink did they have together?

## Solution:

Given that Arun had 0.87 liters of cold drink. Kiran had 0.92 liters more cold drink.

Arun = 0.24 litres of cold drink

Kiran = 0.68 liters more cold drink

To find the cold drink they have together we have to add both cold drink liters.

So, add 0.24 liters of cold drink and 0.68 liters more cold drink

0.24 liters of cold drink + 0.68 liters more cold drink = 0.92 liters of cold drink.

They have 0.92 liters of cold drink together.

3. The weight of a baby lion was 169.24 kg. After two years, his weight increased by 107.64 kg. Find the weight of the lion after two years?

## Solution:

Given that the weight of a baby lion was 169.24 kg. After two years, his weight increased by 107.64 kg.

The lion’s present age is 169.24 kg.

After two years, his weight increased by 107.64 kg.

Now, add both weights to get the lion’s age after two years.

So, add 169.24 kg and 107.64 kg

169.24 kg + 107.64 kg = 276.88 kg

After two years, the lion weight is 276.88 kg.

4. Ganesh had a rope of 54.28 m. He cut the rope into two pieces. If the length of one piece was 13.26 m, what was the length of the other piece?

## Solution:

Given that Ganesh had a rope of 54.28 m. He cut the rope into two pieces.

The total length of the rope is 54.28 m.

The rope is cut into two pieces.

If the length of one piece was 13.26 m, let the other piece’s length is x.

Add two pieces 13.26 m and x m.

13.26 m + x m = 54.28 m

x = 54.28 m – 13.26 m

x = 41.02 m

The length of the other piece is 41.02 m.

5. Each side of a regular polygon is 21.7 m and its perimeter is 108.5 m. Find the number of sides of the polygon?

## Solution:

Given that each side of a regular polygon is 21.7 m and its perimeter is 108.5 m.

The perimeter of a polygon is the sum of all sides of a polygon.

To find the number of sides of the polygon, divide the perimeter with each side of a regular polygon is 21.7 m.

Divide 108.5 m with 21.7 m

108.5 m/21.7 m = 5.

The number of sides of the polygon is 5.

6. Fariha took 2.4 minutes to complete the race and Anil took 2.1 minutes to complete the race. Who won the race?

## Solution:

Given that Fariha took 2.4 minutes to complete the race and Anil took 2.1 minutes to complete the race.

To find the winner of the race, we need to compare the time taken by each of them. The one who traveled in less time is the winner of the race.

Fariha took 2.4 minutes.

Anil took 2.1 minutes.

2.1 minutes is less time compared to 2.4 minutes.

Therefore, Anil took less time to complete the race.

Anil won the race.

7. The annual rainfall received by Arunachal Pradesh is 261.5 cm and that by Assam is 297.4 cm. Who received less rainfall?

## Solution:

Given that the annual rainfall received by Arunachal Pradesh is 261.5 cm and that by Assam is 297.4 cm.

To find the less rainfall received, we need to compare the rainfall in two states. The place where the less cm rainfall occurred will be the answer.

Arunachal Pradesh = 261.5 cm rainfall

Assam = 297.4 cm rainfall

261.5 cm rainfall is less time compared to 297.4 cm rainfall.

Therefore, Arunachal Pradesh received less rainfall.

The answer is Arunachal Pradesh.

8. Rishu’s height is 134.51 cm. She stands on a tool of height 9.40 cm. What is the combined height now?

## Solution:

Given that Rishu’s height is 134.51 cm. She stands on a tool of height 9.40 cm.

To find the combined height, add both given heights.

Add 134.51 cm and 9.40 cm

134.51 cm + 9.40 cm = 143.91 cm.

The combined height is 143.91 cm.

9. The milkman delivers 6.03 liter of milk to a house in the morning and 3.230 liters in the evening. What is the total quantity of milk delivered by the milkman?

## Solution:

Given that the milkman delivers 6.03 liter of milk to a house in the morning and 3.230 liters in the evening.

To get the total quantity of milk delivered by the milkman, combine the milk he delivers in the morning and also in the evening.

Milkman delivers 6.03 liter of milk in the morning

Milkman delivers 3.230 liters of milk in the evening

Add 6.03 liter of milk and 3.230 liters of milk.

6.03 liter of milk + 3.230 liters of milk = 9.26 liters of milk

The total quantity of milk delivered by the milkman = 9.26 liters of milk.

10. Rebecca‘s kite is flying at a height of 28.3 m and Shelly’s at a height of 32.6 m from the ground. Whose kite is flying high and by how much?

## Solution:

Given that Rebecca‘s kite is flying at a height of 28.3 m and Shelly’s at a height of 32.6 m from the ground.

To find whose kite is flying high, compare the two heights. The largest height of the kite considered to be flying high.

Rebecca‘s kite is flying at a height of 28.3 m

Shelly’s at a height of 32.6 m

32.6 m is greater than the 28.3 m.

Shelly’s kite is flying high.

To find how much the kite is flying high, subtract the heights.

Subtract 28.3 m from 32.6 m.

32.6 m – 28.3 m = 4.3 m

Shelly’s kite is flying high of 4.3 m than Rebecca‘s kite.

11. A bike travels 39.2 km in 7 hours. How much distance will it travel in 1 hour?

## Solution:

Given that a bike travels 39.2 km in 7 hours.

Now, to find the distance it will travel in 1 hour, we have to divide the 39.2 km by 7 hours.

Divide 39.2 km by 7 hours.

39.2 km/7 hours = 5.6km/hr

The bike travels 5.6km in one hour.

12. Ron jogged 3.3 km, Mike jogged 4.8 times more distance than Ron. Find the distance covered by Mike?

## Solution:

Given that Ron jogged 3.3 km, Mike jogged 4.8 times more distance than Ron.

The distance covered by Mike, multiply the Ron jogged km with the Mike jogged 4.8 times more distance than Ron.

The distance covered by Ron 3.3 kilometers.

Mike jogged 4.8 times more distance than Ron.

Multiply 3.3 kilometers and 4.8 kilometers.

The distance jogged is 3.3 kilometers × 4.8 kilometers = 15.84 kilometers.

The distance covered by mike is 15.84 kilometers.

13. The daily consumption of milk in a house is 4.36 liters. How much milk will be consumed in 30 days?

## Solution:

Given that the daily consumption of milk in a house is 4.36 liters.

To find the milk that will be consumed in 30 days, we need to multiply 30 with 4.36 liters.

Multiply 4.36 liters with 30.

4.36 liters × 30 = 130.8 liters

130.8 liters of milk will be consumed in 30 days.

14. A tin contains 13.4 liters of oil. How many such tin contains 80.4 liters of oil?

## Solution:

Given that a tin contains 13.4 liters of oil.

To find the number of tins that contain 80.4 liters of oil, we need to divide the 80.4 liters of oil by 13.4 liters of oil.

Divide 80.4 liters of oil by 13.4 liters of oil

80.4 liters of oil/13.4 liters of oil = 6.

6 tins contain 80.4 liters of oil.

15. Find the cost of 58.3 m cloth if the cost of 1 m cloth is $44.80.

## Solution:

Given that the cost of 1 m cloth is $44.80

To find the cost of 58.3 m cloth, multiply 58.3 m cloth with $44.80.

Multiply 58.3 m cloth with $44.80

58.3 m cloth × $44.80 = $2611.84

The cost of 58.3 m cloth is $2611.84.

16. Shruti bought a bag for $387.05. She gave the shopkeeper 2 notes of $200. How much money will she get back?

## Solution:

Given that Shruti bought a bag for $387.05. She gave the shopkeeper 2 notes of $200.

she gave 2 notes of 200

Add 2 notes cost = 200 + 200 = 400.

Now, subtract $400 from $387.05 to get the amount she gets back from the shopkeeper.

Subtract $400 from $387.05.

$400 – $387.05 = $12.95

Shruti gets back $12.95 from the shopkeeper.

17. A tailor needs 46.36 m of cloth for the shirts and 56.90 m for trousers. How much cloth does the tailor need in all?

## Solution:

Given that a tailor needs 46.36 m of cloth for the shirts and 56.90 m for trousers.

The tailor needs all will get by adding the cloth for the shirts and cloth for the trousers.

46.36 m of cloth for the shirts

56.90 m of cloth for trousers.

Add 46.36 m and 56.90 m

46.36 m + 56.90 m = 103.26 m

The tailor needs 103.26 m cloth in total.

18. A spool of thread has a thread measuring 97.60 m. If 53.44 m thread has been cut, what length of thread is still left in the spool?

## Solution:

Given that a spool of thread has a thread measuring 97.60 m.

If 53.44 m thread has been cut, subtract the 53.44 m thread from the thread measuring 97.60 m.

The total amount of thread is 97.60 m.

The thread that has been cut is 53.44 m.

Subtract 53.44 m from 97.60 m.

97.60 m – 53.44 m = 44.16 m.

The length of thread is still left in the spool is 44.16 m.

19. The cost of a chair is $3056.94. Tania wants to buy 7 chairs for her house. How much money will she pay to the shopkeeper?

## Solution:

Given that the cost of a chair is $3056.94. Tania wants to buy 7 chairs for her house.

To find the money she will pay to the shopkeeper, multiply the number of chairs by the cost of the chair.

The cost of a chair is $3056.94.

The number of chairs is 7.

Multiply $3056.94 with 7.

$3056.94 × 7 = $21398.58

She will pay $21398.58 to the shopkeeper.

20. David has a jug full of milk. He pours the complete milk in 5 glasses, each glass of capacity 0.6 l. How much milk was there in the jug?

## Solution:

Given that David has a jug full of milk. He pours the complete milk in 5 glasses, each glass of capacity 0.6 l.

To find the total milk in the jug, multiply 5 glasses of milk with 0.6 l capacity.

The total number of glasses = 5.

Each glass capacity is 0.6 l

Multiply 0.6 l with 5.

0.6 l × 5 = 3 l.

The total milk in the jug is 3 l.

21. Find the area of a square whose side is 2.50 m.

## Solution:

Given that the side of a square is 2.50 m.

To find the area of a square, multiply 2.50 m with 2.50 m.

2.50 m × 2.50 m = 6.25 m.

The area of a square whose side is 2.50 m is 6.25 m.

22. The weight of 1 bag of sugar is 11.4 kg. What is the weight of 14 such bags?

## Solution:

Given that the weight of 1 bag of sugar is 11.4 kg.

To find the weight of 14 such bags, multiply the weight of 1 bag of sugar with 14 bags.

Multiply the weight of 1 bag of sugar 11.4 kg with 14.

11.4 kg × 14 = 159.6 kg

The weight of 14 such bags is 159.6 kg.

23. A vehicle covers a distance of 10.2 km in 3.4 liters of petrol. How much distance will it cover in 1 liter of petrol?

## Solution:

Given that a vehicle covers a distance of 10.2 km in 3.4 liters of petrol.

To find the distance that covers 1 liter of petrol, divide the total distance by given liters of petrol.

The total distance covered is 10.2 km.

The total liters of petrol is 3.4 liters.

Divide 10.2 km by 3.4 liters.

10.2 km/3.4 liters = 3 km/liter.

3 km covered in 1 liter of petrol.

24. Ron has 5.60 l of juice. He pours it into 8 glasses equally. How much juice is there in each glass?

## Solution:

Given that Ron has 5.60 l of juice. He pours it into 8 glasses equally.

The total amount of juice is 5.60 l.

The number of glasses is 8.

To find out the juice in each glass, divide the 5.60 l by 8.

divide the 5.60 l by 8

5.60 l/8 = 0.7 l.

0.7 l juice is there in each glass.

25. Shelly has a ribbon of length 44.44 m. She cuts it into 11 equal parts. What is the length of each equal part?

## Solution:

Given that Shelly has a ribbon of length 44.44 m. She cuts it into 11 equal parts.

To find the length of each equal part, divide the length of the ribbon by the number of equal parts.

The ribbon length is 44.44 m.

The number of equal parts is 11.

Divide 44.44 m by 11.

44.44 m/11 = 4.4 m.

4.4 m is the length of each equal part.

26. The cost of 4 pens is $49.24. What is the cost of 1 pen?

## Solution:

Given that the cost of 4 pens is $49.24.

To find the cost of each pen, divide the total amount by the number of pens.

The total cost of the pens is $49.24.

The total number of pens is 4.

Divide $49.24 by 4.

$49.24/4 = $12.31

The cost of 1 pen is $12.31.

27. The weight of a box is 141.029 kg. What will be the weight of 23 such boxes?

## Solution:

Given that the weight of a box is 141.029 kg.

To find the weight of 23 such boxes, multiply 141.029 kg by 23.

Divide 141.029 kg by 23.

141.029 kg × 23 = 3243.667 kg.

The weight of 23 such boxes is 3243.667 kg.

28. Sonia has 18.48 l of juice. She pours it into 8 jars equally. How much juice is there in each jar?

## Solution:

Given that Sonia has 18.48 l of juice. She pours it into 8 jars equally.

To find the amount of juice in each jar, divide the total liters of juice by the number of jars.

The total liters of juice is 18.48 l.

The number of jars is 8.

Divide 18.48 l of juice by 8 jars.

18.48 l/8 = 2.31 liters

2.31 liters of juice present in each jar.