Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 Lesson 4 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 4 Problem Set Answer Key

Use a number line to answer Problems 1 through 5.

Question 1.

Cole starts reading at 6:23 p.m. He stops at 6:49 p.m. How many minutes does Cole read?

Cole reads for __________ minutes.

Answer:

Explanation:

Cole starts reading at 6:23 p.m. He stops at 6:49 p.m.

Cole read for 2+5+5+5+5+4=26.

Therefore Cole read for 26 minutes.

Question 2.

Natalie finishes piano practice at 2:45 p.m. after practicing for 37 minutes. What time did Natalie’s practice start?

Natalie’s practice started at __________ p.m.

Answer:

Explanation:

Natalie finishes piano practice at 2:45 p.m. after practicing for 37 minutes.

Natalie’s practice start 37 minutes before 2:45pm so, the time he started is 02:08pm.

Therefore, Natalie’s practice started at 02:08p.m

Question 3.

Genevieve works on her scrapbook from 11:27 a.m. to 11:58 a.m. How many minutes does she work on her scrapbook?

Genevieve works on her scrapbook for __________ minutes.

Answer:

Explanation:

Genevieve works on her scrapbook from 11:27 a.m. to 11:58 a.m

Genevieve worked for 3+5+5+5+5+5+3=31

Therefore, Genevieve works on her scrapbook for 31 minutes

Question 4.

Nate finishes homework at 04:47 p.m. after writing for 38 minutes. What time did Nate start his homework?

Nate started his homework at __________ p.m.

Answer:

Explanation:

Nate finishes homework at 04:47 p.m. after writing for 38 minutes.

Nate started his work at 04:09 pm that is 38 minutes before 04:47pm.

Therefore, Nate started his homework at 04:09p.m.

Question 5.

Andrea goes fishing at 9:03 a.m. She fishes for 49 minutes. What time is Andrea done fishing?

Andrea is done fishing at __________ a.m.

Answer:

Explanation:

Andrea goes fishing at 9:03 a.m. She fishes for 49 minutes

If we add 49 minutes to 9:03am the time will be 09:52am

Therefore, Andrea is done fishing at 09:52 am

Question 6.

Dion walks to school. The clocks below show when he leaves his house and when he arrives at school. How many minutes does it take Dion to walk to school?

Answer:

Explanation:

Dion walks to school. The time when he leaves his house is 07:38am and the time when he arrives at school is 07:56am.

Dion to walk to school for 2+5+5+5+1=17 minutes.

Therefore, Dion to walk to school for 17 minutes.

Question 7.

Sydney cleans her room for 45 minutes. She starts at 11:13 a.m. What time does Sydney finish cleaning her room?

Answer:

Explanation:

Sydney cleans her room for 45 minutes. She starts at 11:13 a.m

So, if we add 45 minutes to 11:13am the will be 11:58am

Therefore, Sydney finish cleaning her room at 11:58 am.

Question 8.

The third-grade chorus performs a musical for the school. The musical lasts 42 minutes. It ends at 1:59 p.m. What time did the musical start?

Answer:

Explanation:

The third-grade chorus performs a musical for the school. The musical lasts 42 minutes. It ends at 1:59 p.m

If we move backward on the number line for 42 minutes the time will be 1:17pm

Therefore, the musical start at 1:17pm.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 4 Exit Ticket Answer Key

Independent reading time starts at 1:34 p.m. It ends at 1:56 p.m.

Question 1.

Draw the start time on the clock below.

Answer:

Explanation:

The time above clock shows is 1:34pm

The hours hand is on 1 and the minutes hand is between 6 and 7 that is 34 minutes.

Question 2.

Draw the end time on the clock below.

Answer:

Explanation:

The above clock shows the time 1:56pm

The hours hand is on 1 and the minutes hand is between 11 and 12 that is 56 minutes.

Question 3.

How many minutes does independent reading time last?

Answer:

22 minutes.

Explanation:

The time gap between the start and ending time of reading is 22 minutes that is from 1:34pm to 1:56pm.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 4 Homework Answer Key

Record your homework start time on the clock in Problem 6.

Use a number line to answer Problems 1 through 4.

Question 1.

Joy’s mom begins walking at 4:12 p.m. She stops at 4:43 p.m. How many minutes does she walk?

Joy’s mom walks for __________ minutes.

Answer:

Explanation:

Joy’s mom begins walking at 4:12 p.m. She stops at 4:43 p.m

Joy’s mom walks for 3+5+5+5+5+5+3=31 minutes

Therefore Joy’s mom walks for 31 minutes.

Question 2.

Cassie finishes softball practice at 3:52 p.m. after practicing for 30 minutes. What time did Cassie’s practice start?

Cassie’s practice started at ____________ p.m.

Answer:

Explanation:

Cassie finishes softball practice at 3:52 p.m. after practicing for 30 minutes

Cassie started 30 minutes before 3:52pm so she satarted her practice at 3.22pm

Cassie’s practice started at 3:22 p.m.

Question 3.

Jordie builds a model from 9:14 a.m. to 9:47 a.m. How many minutes does Jordie spend building his model?

Jordie builds a model in __________ minutes.

Answer:

Explanation:

Jordie builds a model from 9:14 a.m. to 9:47 a.m

Jordie builds a model for about 1+5+5+5+5+5+5+2=37 minutes.

Therefore, Jordie builds a model in 27 minutes

Question 4.

Cara finishes reading at 2:57 p.m. She reads for a total of 46 minutes. What time did Cara start reading?

Cara started reading at ____________ p.m.

Answer:

Explanation:

Cara finishes reading at 2:57 p.m. She reads for a total of 46 minutes

Cara started reading before 46 minutes from 2:57pm so, he actually started reading at 2:11pm

Therefore, Cara started reading at 2:11 p.m.

Question 5.

Jenna and her mom take the bus to the mall. The clocks below show when they leave their house and when they arrive at the mall. How many minutes does it take them to get to the mall?

Answer:

36 minutes

Explanation:

The clocks show the time jeena and her mom leave their house is 3:23pm and when they arrive at the mall is 3:59pm

Therefore, they reached the mall in 36 minutes.

Question 6.

How many minutes did you work on Problems 1–5?

Answer:

Explanation:

I started my home work at 4:30pm and finished my writing at 5:10pm.

Therefore, I did my work in 40 minutes.