## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 Lesson 5 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 5 Problem Set Answer Key

Question 1.

Cole read his book for 25 minutes yesterday and for 28 minutes today. How many minutes did Cole read altogether? Model the problem on the number line, and write an equation to solve.

Cole read for __________ minutes.

Answer:

Explanation:

Cole read his book for 25 minutes yesterday and for 28 minutes today.

25+28=53

Cole read altogether 53 minutes.

Question 2.

Tessa spends 34 minutes washing her dog. It takes her 12 minutes to shampoo and rinse and the rest of the time to get the dog in the bathtub! How many minutes does Tessa spend getting her dog in the bathtub? Draw a number line to model the problem, and write an equation to solve.

Answer:

Explanation:

Tessa spends 34 minutes washing her dog. It takes her 12 minutes to shampoo and rinse and the rest of the time to get the dog in the bathtub.

34-12=22

Tessa spend getting her dog in the bathtub for about 22 minutes.

Question 3.

Tessa walks her dog for 47 minutes. Jeremiah walks his dog for 30 minutes. How many more minutes did tessa walks her dog than jeremiah?

Answer:

Explanation:

Tessa walks her dog for 47 minutes. Jeremiah walks his dog for 30 minutes

47-30=17

17 more minutes tessa walks her dog than jeremiah

Question 4.

a. It takes Austin 4 minutes to take out the garbage, 12 minutes to wash the dishes, and 13 minutes to mop the kitchen floor. How long does it take Austin to do his chores?

b. Austin’s bus arrives at 7:55 a.m. If he starts his chores at 7:30 a.m., will he be done in time to meet his bus? Explain your reasoning.

Answer:

Explanation:

It takes Austin 4 minutes to take out the garbage, 12 minutes to wash the dishes, and 13 minutes to mop the kitchen floor.

4+12+13=29

It take Austin to do his chores for about 29 minutes.

Explanation:

Austin’s bus arrives at 7:55 a.m. If he starts his chores at 7:30 a.m., will he be done in time to meet his bus.

It take Austin to do his chores for about 29 minutes, If he starts his chores at 7:30am he cannot finish the work within 25min as the bus starts at 7:55am.

Question 5.

Gilberto’s cat sleeps in the sun for 23 minutes. It wakes up at the time shown on the clock below. What time did the cat go to sleep?

Answer:

Explanation:

Gilberto’s cat sleeps in the sun for 23 minutes. It wakes up at the time 11:36.So, the cat sleeps for 23 minutes.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 5 Exit Ticket Answer Key

Michael spends 19 minutes on his math homework and 17 minutes on his science homework.

How many minutes does Michael spend doing his homework?

Model the problem on the number line, and write an equation to solve.

Michael spends __________ minutes on his homework.

Answer:

Explanation:

Michael spends 19 minutes on his math homework and 17 minutes on his science homework

19+17=36

Michael spends 36 minutes on his homework

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 5 Homework Answer Key

Question 1.

Abby spent 22 minutes working on her science project yesterday and 34 minutes working on it today. How many minutes did Abby spend working on her science project altogether? Model the problem on the number line, and write an equation to solve.

Abby spent __________ minutes working on her science project.

Answer:

Explanation:

Abby spent 22 minutes working on her science project yesterday and 34 minutes working on it today

22+34=56

Abby spent 56 minutes working on her science project

Question 2.

Susanna spends a total of 47 minutes working on her project. How many more minutes than Susanna does Abby spend working? Draw a number line to model the problem, and write an equation to solve.

Answer:

Explanation:

Abby spents 56minutes and susanna spents 47 minutes to work on their projects.

56-47=9 minutes.

Abby spend working 9 minutes more than Susanna.

Question 3.

Peter practices violin for a total of 55 minutes over the weekend. He practices 25 minutes on Saturday. How many minutes does he practice on Sunday?

Answer:

Explanation:

Peter practices violin for total of 55 minutes over the weekend

He practices 25 minutes on Saturday.

55-25=30

Peter practices violin for 30 minutes on sunday.

Question 4.

a. Marcus gardens. He pulls weeds for 18 minutes, waters for 13 minutes, and plants for 16 minutes. How many total minutes does he spend gardening?

b. Marcus wants to watch a movie that starts at 2:55 p.m. It takes 10 minutes to drive to the theater. If Marcus starts the yard work at 2:00 p.m., can he make it on time for the movie? Explain your reasoning.

Answer:

Explanation:

Marcus gardens. He pulls weeds for 18 minutes, waters for 13 minutes, and plants for 16 minutes

18+13+16=47

Marcus spend gardening for a total of 47 minutes.

Explanation:

Marcus wants to watch a movie that starts at 2:55 p.m. It takes 10 minutes to drive to the theater. If Marcus starts the yard work at 2:00 p.m, he cannot reach the movie on time as it takes 57 minutes for him to reach but he has only 55 minutes.

Question 5.

Arelli takes a short nap after school. As she falls asleep, the clock reads 3:03 p.m. She wakes up at the time shown below. How long is Arelli’s nap?

Answer:

Explanation:

Arelli takes a short nap after school. As she falls asleep, the clock reads 3:03 p.m. She wakes up at the time 3:30pm

30-3=27

So,